Voorlezen

Voorlezen is heel belangrijk, maar vooral ook heel gezellig. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. En je hoeft er ook niet vroeg mee te stoppen. Kinderen die zelf al kunnen lezen, vinden het nog steeds fijn om voorgelezen te worden. En misschien kan je je puber die geen boek meer vastpakt, toch terug warm maken om te lezen door eens voor te lezen.

Voorlezen

Je kan altijd, overal en alles voorlezen: korte verhaaltjes voor het slapengaan, hele jeugdboeken, klassiekers, informatieve boeken, gedichten, ....

Voor de allerkleinsten vind je in de bib peuterboekjes. Hierin kan je samen lezen en omdat het vaak kartonboekjes zijn, zijn ze zeker sterk genoeg om nieuwsgierige peuter- en kleuterhandjes aan te kunnen.

Voor kleuters hebben we een ruim aanbod prentenboeken. Deze zijn geordend per thema: natuur, dagelijks leven, fantasie, vrije tijd, gevoelens, .... en vind je in de lage bakken in de jeugdafdeling. Prentenboeken over feesten (Pasen, Halloween, Sinterklaas, Kerstmis) en de sprookjes staan apart. Ook de boeken met voorleesverhalen vind je in ditzelfde rek. Wil je kleuter alles weten over verre landen, tropische dieren of dino's? Kijk dan eens tussen de weetjes-boeken.

Voor kinderen die pas leren lezen, zijn de boekjes die ze zelf al kunnen lezen, inhoudelijk soms te gemakkelijk. Daarom vinden zij het nog steeds leuk als er wordt voorgelezen.

Op zoek naar voorleestips? Kijk eens op:

www.voorlezen.be

www.iedereenleest.be

www.kindengezin.be

 

Kamishibai

De Kamishibai is een Japanse vertelvorm. Er wordt een kastje bij gebruikt, dat je het best kan vergelijken met een poppentheater. In dit theatertje passen tekeningen op A3-formaat. Elke tekening geeft een scène van een verhaal weer. De verteller verschuift de prenten zoals in een trage tekenfilm en vertelt ondertussen het verhaal, dat achteraan op de prenten te lezen staat.

In de hoofbibliotheek hebben we een verteltheaterje en een assortement vertelplaten. Deze kunnen uitgeleend worden voor vier weken.

Kamishibai