Makkelijk lezen / Dyslexie

Soms gaat lezen iets minder vlot. Maar ook dan kan lezen leuk zijn! Ook kinderen bij wie lezen niet altijd even vlot gaat, heeft de bib heel wat te bieden.

Makkelijk lezen-boeken

Bij de jeugdboeken vanaf 9 jaar vind je boeken met een aangepast leesniveau en een aangepast lettertype. Dit helpt kinderen met dyslexie om vlotter te lezen. We hebben alle Makkelijk Lezen-boeken verzameld en samen gezet, zodat je ze gemakkelijker terugvindt in het rek.

Daisy-boeken

Daisyboeken kunnen je ook verder op weg helpen. Daisy-boeken zijn luisterboeken, die je enkel kan beluisteren via een daisy-speler, via de computer of via de Anderslezen-app op je smartphone of tablet. Dit geeft meer mogelijkheden dan luisterboeken:

* je ziet enkel een overzicht van de hoofdstukken en pagina's

* je kan bladeren in het boek, van hoofdstuk verspringen of terugbladeren naar een vorige pagina

* je kan de tekst sneller of trager laten afspelen zonder dat de stem vervormt

* de anderslezen-app begint verder te spelen waar jij het laatst gestopt bent

Met de Anderslezen-app maak je van je tablet of smartphone een daisy-speler. Meer info: https://www.luisterpuntbibliotheek.be/nl/anderslezen-app. Een filmpje over de mogelijkheden van daisy-boeken en de Anderslezen-app kan je hier bekijken: filmpje Anderslezen-app

Daisy-boeken lenen

De bib in Ranst beschikt over een beperkt aanbod daisy-boeken op cd. Je kan het beluisteren van de cd's combineren met het lezen van het fysieke boek. Zo werkt het daisy-boek als echte leesondersteuning. 

Ook via de Luisterpuntbibliotheek kan je daisy-boeken lenen. Om van de Luisterpuntbibliotheek gebruik te kunnen maken, moet je een leesstoornis (zeer ruim) hebben en je lid maken van de Luisterpuntbibliotheek. Deze bibliotheek werkt geheel online. Inschrijven en boeken lenen gebeurt via hun website: www.luisterpuntbibliotheek.be Bij hen kan je kiezen of je het daisy-boek als cd-schijfje laat opsturen of dat je het online leent en leest. 

Meer informatie en leestips vind je op:

logo's makkelijke lezen.png

          Luisterpuntbibliotheek                                Makkelijk Lezen Plein                                               www.ikhaatlezen.be