Lid worden

De bib is er voor iedereen

Leden en niet-leden hebben toegang tot de bibliotheek en kunnen er informatie opzoeken, gratis internet raadplegen, vragen stellen en ter plaatse boeken, kranten en tijdschriften lezen.

Lid worden.

Als je iets mee naar huis wil nemen, dan moet je lid worden van de bib. Inschrijven kan op vertoon van je identiteitskaart bij één van onze medewerkers aan de balie. Je identiteitskaart is tevens je lidkaart en heb je nodig om materialen te ontlenen.

Wil je toch een aparte bibkaart? Dit kan. De eerste krijg je gratis. Bij verlies rekenen we € 2,50 voor een nieuwe kaart. 

Een lidmaatschap geldt voor de bibliotheken van Ranst, Emblem en Oelegem. Je kan ook terecht in alle bibliotheken van de Bibburen. Bij je eerste bezoek aan deze bibliotheken moet je je eerst nog registreren aan de balie. 

Door zich lid te maken verklaart de lener zich akkoord met het reglement van de bibliotheek.

Materialen ontlenen

Om materialen mee te nemen, heb je steeds je bibkaart of identiteitskaart nodig. Ben je je kaart toch vergeten, dan kunnen we de gekozen boeken wel even voor je opzij leggen. Om materialen in te leveren, heb je geen kaart nodig.

In Ranst werken we met een zelfuitleenbalie. Daar zet je je boeken zelf op je kaart en breng je ze ook terug binnen. In Emblem en Oelegem doen wij dit voor jou.

Boeken inleveren kan enkel tijdens onze openingsuren. De bib beschikt niet over een boekenschuif.

Lidgeld

Lid worden van onze bibliotheek is helemaal gratis.

Ook het uitlenen van al onze materialen kost je niets. Enkel wanneer je deze te laat terug binnenbrengt, wordt er een kost aangerekend van € 0,15 per materiaal per dag.

Mails ontvangen

Als je bij het inschrijven bij de bibliotheek je mailadres doorgaf aan de bibliotheekbalie dan krijg je normaal gezien automatisch een mailtje een aantal dagen voor de uitleentermijn verloopt.

Let op: het niet ontvangen van deze mails is geen reden om een boete te laten kwijtschelden. Het in de gaten houden van de inleverdatum blijft jouw verantwoordelijkheid.

Tip: kijk zeker ook na of de mail niet in een spam-folder is beland.

Krijg je nog geen automatische mails aan? Neem contact op met de bib en dan brengen we dit voor jou in orde.

We helpen je graag op weg

Bij je eerste bezoek aan de bib geven we een woordje uitleg waar je wat kan vinden. Op de computers in de bib kan je onze catalogus raadplegen. Je kan opzoeken op auteur, titel of een zoekterm. Bij elk boek vind je de locatie (Ranst, Emblem of Oelegem) en de plaats in die bib. 

Moeite met kiezen? Kijk dan eens op onze inspiratiepagina