Livre
Néerlandais

Een hedonist in de kelder : verhalen over wijn

Jay McInerney (auteur), Catalien Van Paassen (traducteur), Willem Van Paassen (traducteur)

Jay McInerney was gefascineerd door de wereld van wijn vanaf de allereerste slok die hij nam. In Hedonist in de kelder richt hij zijn unieke gevoel voor taal en metaforen op zijn favoriete onderwerp. Het resultaat is deze vermakelijke verzameling verhalen over wijn en de bijbehorende cultuur met al zijn eigenaardigheden. Zowel de doorgewinterde wijnkenner als de lezer voor wie het verschil tuss

Sujet
Wijn
Titre
Een hedonist in de kelder : verhalen over wijn
Auteur
Jay McInerney 1955-
Traducteur
Catalien Van Paassen Willem Van Paassen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A hedonist in the cellar : adventures in wine ; The juice
Éditeur
Amsterdam: Hollands Diep, 2017
320 p.
ISBN
9789048834129 (paperback)

Commentaires

Heil Bacchus

Sociaal glijmiddel voor de ene, een dodelijk ernstige kunstvorm voor de andere: wijn verhit altijd de gemoederen. Huiswijntje of een fles die je een rib uit het lijf kost? Jay McInerney is dé gids voor wie de wijn niet meer tussen de ranken ziet.

Nu de stadslucht weer doordrenkt is van de weeë geur van glühwein, nu sinten en kerstmannen elkaar weer voor de voeten lopen en kalkoenen nog snel een levensverzekering afsluiten, kunnen we met zekerheid stellen dat de eindejaarsperiode is aangebroken. De zenuwachtige jacht op het ideale cadeau en de juiste outfit, de stress van de obligate feestdis en de zoektocht naar tickets voor de hipste club om het jaar weg te dansen: het is een moderne vorm van zelfkwelling. Gelukkig is er wijn! De huisvaders hebben hun Bollingers, Pouilly-Fuissés en Châteauneuf-du-Papes al lang besteld en aan tafel zal er weer gewichtig gewalst en gesnoven en gekeurd worden. Iemand zal iets murmelen over jaartallen en terroir, en geheimtips zullen als snoepjes uitgedeeld worden.

Toch, wijn hoeft niet moeilijk te zijn. ‘Wil je een wijnkenner worden? Koop een kurkentrekker’, zo vertrouwt een wijnboer Jay McInerney toe. Sinds die laatste wereldberoemd werd …Lire la suite

Dit boek is een verzameling van 65 korte essays over verschillende wijnsoorten. De essays beschrijven de wijnsoort, de ontstaansgeschiedenis en de mensen die bij de bereiding ervan betrokken zijn. De verhalen zijn doorspekt met vermakelijke feitjes en anekdotes die bij de mensen, de wijnsoort of de wijngaard betrokken zijn. Maar het zijn vooral de ervaringen van de schrijver zelf die het essay gemakkelijk leesbaar en aantrekkelijk maken; het genot dat de schrijver zelf ervaart en zijn fascinatie voor wijnen spatten uit de teksten. Dit alles maakt dat het boek zowel voor de wijnkenner als voor de leek op het gebied van wijnen een aantrekkelijk geheel is en menigeen nieuwsgierig zal maken naar bepaalde smaken/wijnen. De schrijver (1955) is vooral bekend van een zevental eerder verschenen romans; zijn wijnessays zijn al jaren bekend onder restaurateurs. Voor een breed publiek.

À propos de Jay McInerney

Jay McInerney, né le 13 janvier 1955 à Hartford dans le Connecticut, est un écrivain américain. Il a appartenu au Brat Pack, un groupe de romanciers américains.

Biographie

Son véritable prénom est John, qui est aussi le prénom de son père. Son nom complet est John Barrett McInerney, Jr. ou John Barrett McInerney, II.

Il arrive à New York à 21 ans et rencontre plusieurs personnalités, comme Bret Easton Ellis et Donna Tartt, fréquentant les boîtes de nuit et devenant usager de drogue. Fasciné par cette grande ville, il fait du New York nocturne une obsession, commençant à écrire dessus, alors que peu d'écrivains (à part L'Attrape-cœur de Salinger) situaient à l'époque leur intrigue dans cette ville.

Jay McInerney a étudié l’art d’écrire avec Raymond Carver et a travaillé comme vérificateur au magazine The New York…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions