Inspiratie

Leestips

LEESTIPS JEUGD

Weet je niet wat lezen? Moet je een boekbespreking maken? Misschien kunnen onderstaande websites je wel helpen om het perfecte boek te vinden. Op sommige websites kan je zelf zoeken, op andere vind je boekenlijsten per thema of recensies van lezers.

Klik op de afbeeldingen om een kijkje te nemen op deze websites vol leesinspiratie.

Boekenzoeker

©Iedereen Leest

Pluizer

©Pluizer/Sebastiaan Van Doninck

Pluizuit

©Pluizuit

Logo Kinder- en jeugdjury

©KJV

Iedereen leest.png

©Iedereen Leest

 

LEESTIPS VOLWASSENEN

Iedereen Leest - Wat lees jij?

Lang zullen we lezen

hebban.nl

Luistertips: Interessante Nederlandstalige podcasts over boeken & literatuur

De Grote Vriendelijke Podcast

De Nederlandse podcast De Grote Vriendelijke Podcast gaat over kinderboeken, maar is wel degelijk bedoeld voor volwassenen. Recensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso hebben maandelijks een kinder- en jeugdauteur of illustrator op bezoek voor een gesprek over boeken, lezen, schrijven en het leven. Zin in een portie nostalgie, of leesinspiratie voor je kinderen? Luister naar fijne gesprekken met Bart Moeyaert, Tonke Dragt, Joke Van Leeuwen, Leo Timmers ...

Boeken FM

In Boeken FM van Das Mag en De Groene Amsterdammer bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen steeds een relevant of gewoon ijzersterk boek.

Bende van het Boek

Boekenliefhebbers Sara en Trees delen in de podcast de Bende van het Boek hun liefde voor lezen op de gezelligste manier die er is: met taart en thee. Iedere aflevering bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken. Ze duiken in het leven van de schrijver, graven in het verhaal en vertellen wat het boek met hen deed. Ze beginnen elke aflevering met de korte inhoud van de boeken op tafel - zo weet je meteen of het iets voor jou is. Een hartverwarmende podcast, alsof je met een paar vriendinnen op de sofa zit. 

This is what I read

In This is what I read gaat Abbie Boutkabout iedere aflevering met iemand anders in gesprek over een boek dat hen raakte. De gekozen boeken zijn niet voor de hand liggend en gaan vaak over thema’s als dekolonisering, feminisme en seksualiteit. Zo worden het heel persoonlijke gesprekken.

De Poëziepodcast

Praten over poëzie schrikt soms of, dus is het fijn om te horen dat ook dichters niet altijd onmiddellijk kunnen verwoorden waarom ze een bepaald gedicht zo sterk vinden. In De Poëziepodcast gaan Nederlandse en Vlaamse dichters samen met Daan Doesborgh diep in op een gedicht van een ander en een van zichzelf.

Grensgangers

Er zijn ook een aantal podcasts waarin de auteurs zelf aan de tand gevoeld worden. In Grensgangers gaan Daan Janssens en Jens Meijen naar Nederland en Lisa Weeda en Onias Landveld naar Vlaanderen, om daar het gesprek aan te knopen met auteurs als Dean Bowen of voormalig schrijfresidente Aya Sabi.

Winteruur

Wim Helsen vraagt in de podcast Winteruur zijn gasten om een stukje tekst mee te brengen dat voor hen een bijzondere betekenis heeft. Dat kan een fragment uit een boek of een gedicht zijn, maar even goed een trouwbelofte, een songtekst of een krantenartikel. Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent. Dat leidt tot korte maar bijzondere gesprekken.

Gebladerte

Veellezer Tom De Cock kruipt voor de podcast Gebladerte in de boekenkast van een schrijver op zoek naar nieuwe parels, oude curiosa, klassiekers, guilty pleasures en dat ene essentiële boek. Maak kennis met Els de Schepper, Dalilla Hermans, Arnout Hauben, Eva Daeleman en striptekenaar Nix te midden van hun boekencollectie.

De sporen van Claus

Hugo Claus is zonder twijfel een van de beroemdste en beruchtste Nederlandstalige schrijvers. Ook zijn eigen leven leest als een roman, met een jeugd getekend door de Tweede Wereldoorlog en carrière als schilder, theatermaker en natuurlijk schrijver. De podcast De sporen van Claus laat hem zelf aan het woord, maar ook mensen die Claus van heel dichtbij gekend hebben en onderzoekers die zijn werk letterlijk binnenstebuiten hebben gedraaid.