Boek
Nederlands

Vulkaanvrucht : roman

Yannick Dangre (auteur)
Er zijn mensen die kunnen vergeten en er zijn mensen die moeten vergeten. Séverine Delacroix behoort tot de laatste categorie. Ze is een Franse journaliste die haar huwelijk spaak ziet lopen. In de hoop op een ander leven volgt ze haar minnaar Robert en diens zoon Amedeo naar Italië. Tot de demonen uit haar jeugd opduiken.
Onderwerp
Liefde
Titel
Vulkaanvrucht : roman / Y.M. Dangre
Auteur
Yannick Dangre 1987-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2010
252 p.
ISBN
9789085422419 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Even asgrauw als het boekomslag is de inhoud van deze debuutroman van de Vlaamse auteur (1987) over verstikkende liefde. De twee Pompejaanse slachtoffers van de uitbarsting van de Vesuvius in 79 verbeelden het gruwelijke lot van een moeder en haar dochter, de journaliste Séverine Delacroix, in de moderne tijd. Bij beiden wreekt het relationele onvermogen zich in kilte en dood. Slachtoffers zijn Séverines echtgenoten, het zoontje van haar tweede man Robert, het tienerhoertje Marilu en in wezen ook zij zelf, want haar leven is van jongs af een hel. Alles moet worden vernietigd en ze kerft zichzelf tot bloedens toe. Temidden van alle ellende is haar vader ('Papa') haar grote steun en toeverlaat, die zij ziekelijk adoreert. Terwijl het verhaal zich ontrolt, krijgt de lezer in retrospectief een blik op de psychische achtergronden van Séverines probleemgedrag. Een goed geschreven, maar wat larmoyant verhaal, door de overdaad aan zwartheid niet altijd geloofwaardig, wat ook geldt voor veel d…Lees verder

Over Yannick Dangre

Yannick Dangre (Brussel, 30 november 1987) is een Belgische schrijver en dichter. Hij woont in Antwerpen en studeerde Nederlandse en Franse literatuur.

Biografie

Dangre ging naar school in Brasschaat, waar hij in 2005 examen deed. Tijdens zijn middelbareschoolcarrière ontwikkelde hij zijn literair talent door het schrijven van enkele gedichtjes zoals elke puber doet, aldus Dangre. Enkele van deze gedichten werden in het jaarboek van zijn school gepubliceerd en in tijdschriften zoals Het Liegend Konijn en Deus Ex Machina. Dangre maakte pastiches op de Franse symbolisten en debuteerde op 22-jarige leeftijd met de roman Vulkaanvrucht, waarvoor hij de Debuutprijs kreeg. Hij schreef deze roman tijdens zijn universitaire opleiding. Een klein deel van de roman werd als voorpublicatie uitgebracht in de verhalenbundel Print is Dead (2009), door uitgeverij Meulenhoff/Manteau.

In 2011 verscheen zijn …Lees verder op Wikipedia