Boek
Nederlands

Maartse kamers : roman

Yannick Dangre (auteur)
+1
Maartse kamers : roman
×
Maartse kamers : roman Maartse kamers : roman

Maartse kamers : roman

Genre:
Voor het eerst van zijn leven is de tachtigjarige Fernand alleen. Zijn vriend Albert ligt in het ziekenhuis en is stervende. De enige persoon tot wie Fernand zich kan richten is Madeleine, de dochter die zijn relatie met Albert altijd bemoeilijkt heeft.
Titel
Maartse kamers : roman / Y.M. Dangre
Auteur
Yannick Dangre 1987-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
343 p.
ISBN
9789023474524 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Y.M. Dangres eerste roman Vulkaanvrucht, die met de Debuutprijs werd bekroond, schepte hoge verwachtingen bij een literatuurminnend publiek. Maar Dangre houdt wel van een uitdaging. Voor zijn tweede roman Maartse kamers maakt hij het zichzelf niet bepaald makkelijker door een tachtigjarig homokoppel de hoofdrol toe te bedelen. Alsof dat nog niet voldoende is, flirt de jonge auteur in de roman ook nog met Prousts À la recherche du temps perdu. Het getuigt van grote ambitie, maar is dit niet iets te veel van het goede?
Wat de eerste uitdaging betreft, slaagt Dangre er wonderwel in zich in te leven in Fernand en zijn levenspartner Albert, die na een beroerte in coma is beland. Alberts dagen zijn geteld. ''Eind van de maand…' Terwijl de dagen van de maand maart voorbij tikken — de hoofdstukken worden door kalenderblaadjes van elkaar gescheiden — komen in de gedachten van de twee mannen herinneringen aan cruciale, vaak pijnlijke gebeurtenissen uit hun voorbije lev…Lees verder
Tweede roman van Dangre, de jonge Vlaamse schrijver (1987) die de Debuutprijs won met ‘Vulkaanvrucht’ (2011). Albert, de 80-jarige vriend van de even oude Fernand, ligt in het ziekenhuis en is stervende. Tevergeefs probeert Fernand zijn vriend weer bij kennis te brengen. Dit is voor hem aanleiding om terug te blikken op hun leven, met name op het voor zijn vriend verzwegen geheim: zijn vroegere onstuimige relatie van twee weken met Céleste, waar een kind uit is voortgekomen, Madeleine. Maar ook Albert koestert een geheim verleden: zijn relaties met vele mannen van de tennisclub. Via flashbacks en wisselend vertelperspectief krijgt de lezer een fraai beeld van het gekissebis tussen de intellectueel Fernand, in de ban van Proust, en de flierefluiter Albert, de levendigste verteller van de twee. Maar ondanks hun haat en nijd, vaak plastisch beschreven, rijst voor de lezer allengs het beeld op van twee mannen die elkaar oprecht liefhadden én van een man, Fernand, die nog steeds worstelt m…Lees verder

Over Yannick Dangre

Yannick Dangre (Brussel, 30 november 1987) is een Belgische schrijver en dichter. Hij woont in Antwerpen en studeerde Nederlandse en Franse literatuur.

Biografie

Dangre ging naar school in Brasschaat, waar hij in 2005 examen deed. Tijdens zijn middelbareschoolcarrière ontwikkelde hij zijn literair talent door het schrijven van enkele gedichtjes zoals elke puber doet, aldus Dangre. Enkele van deze gedichten werden in het jaarboek van zijn school gepubliceerd en in tijdschriften zoals Het Liegend Konijn en Deus Ex Machina. Dangre maakte pastiches op de Franse symbolisten en debuteerde op 22-jarige leeftijd met de roman Vulkaanvrucht, waarvoor hij de Debuutprijs kreeg. Hij schreef deze roman tijdens zijn universitaire opleiding. Een klein deel van de roman werd als voorpublicatie uitgebracht in de verhalenbundel Print is Dead (2009), door uitgeverij Meulenhoff/Manteau.

In 2011 verscheen zijn …Lees verder op Wikipedia