Boek
Nederlands

De idioot en de tederheid : roman

Yannick Dangre (auteur)
+1
De idioot en de tederheid : roman
×
De idioot en de tederheid : roman De idioot en de tederheid : roman

De idioot en de tederheid : roman

Genre:
Als een oom zijn neef vraagt om zijn levensverhaal op te tekenen, komt een tragisch familieverleden naar boven.
Onderwerp
Familie
Titel
De idioot en de tederheid : roman
Auteur
Yannick Dangre 1987-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
317 p.
ISBN
9789023496441 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

'Met families is het als met huwelijken'

Dubbelinterview. 'Wat is dat eigenlijk voor een nieuwe mode, die duo-interviews?', mompelt Jeroen Brouwers. Toch zijn de oude maestro en het 'wonderkind in het verborgene' het na drie uur roerend eens: 'Schrijven is de enige zin van ons bestaan.' Gesprek naar aanleiding van de pas verschenen familiesaga van Yannick Dangre.

"Zag ik laatst jouw vrouw nou niet op tv bij een literaire quiz?"

We zijn amper aangekomen in de met sloop belaagde boswoning van Jeroen Brouwers in Zutendaal of de schrijver onderwerpt zijn jonge bewonderaar aan een spervuur van vragen.

"Ja. En ze won nog ook. We hebben nu thuis een boekenbon van 1.000 euro", antwoordt Dangre glunderend. De vrouw van wie sprake is dichteres Ellen Deckwitz.

"Nou", zegt Brouwers, plots bevangen door een competitieve geest, "er waren vragen bij, waarvan ik dacht: dat weet werkelijk niemand. Behalve ik. De schrijver van De wereld gaat aan vlijt ten onder? Dat is Max Dendermonde."

Brouwers is een wandelende literaire encyclopedie. "Jaja, het zit allemaal hier nog", tikt hij op zijn door grijze haarslierten omgeven kruin. "Wist je dat Walter van den Broeck - die net 75 jaar is geworden - werd geboren op de dag dat Virginia Woolf zich verdronk in de Ouse? Wie onthoudt nou zoiets?" (l…Lees verder

Middenstanderssoap of parodie?

Schreef Yannick Dangre met zijn derde roman een parodie op de familieroman? We weten het niet zeker. 

D e idioot en de tederheid telt vijf delen, elk genoemd naar klassiekers uit de wereldliteratuur: Tender is the night, Oorlog en vrede, De vreemdeling, Tropic of cancer en uiteraard De idioot. Klinkt hoogdravend. Per slot van rekening beschrijft Yannick Dangre in zijn derde roman het wel en wee van een doordeweeks gezin uit Utrecht: eerst hebben de ouders een kruidenierswinkel, later namen twee broers een fietsenwinkel over.

Dit middenstandersgezin wordt geregeerd door de vader: een impulsieve, overspelige rotzak met losse handjes, die zelfs na zijn vertrek nog stokken in de wielen blijft teken. Dat is erg, maar het blijft overdreven om daar grote titels op te kleven. Tolstojs klassieker gaat wel over ietsje méér dan een rottig huwelijk. En je hoeft er echt niet Henry Miller bij te slepen, enkel en alleen omdat een van je nevenpersonages kanker krijgt.

De titels zijn echter niet Dangres verantwoordelijkheid. Het verhaal wo…Lees verder

Tristan krijgt van zijn oom Arthur de vraag of hij diens levensverhaal wil optekenen. Samen met zijn broers en zusje heeft Arthur een weinig idyllische jeugd gehad in Utrecht. Zijn vader is een weinig positieve invloed in het gezin, terwijl zijn moeder amper voor zichzelf durft op te komen. De kinderen lijden hieronder. Pas later komt hierin verandering, maar de aanwezig blijvende vader blijft de nodige (psychologische) invloed uitoefenen. De personages blijven erg op afstand en komen tamelijk inwisselbaar over, vooral de kinderen. Een klein, intiem verhaal, geschreven in een eenvoudige stijl. De vertelconstructie daarentegen is onnodig ingewikkeld en het verhaal komt tamelijk traag op gang. Literaire kennis wordt nadrukkelijk geëtaleerd, waardoor het zich aardig leent voor ontleding. De Nederlands/Vlaamse schrijver en dichter (1988) schreef eerder onder meer het met de Debuutprijs bekroonde ‘Vulkaanvrucht’* (2010) en ‘Maartse kamers’** (2012).

Over Yannick Dangre

Yannick Dangre (Brussel, 30 november 1987) is een Belgische schrijver en dichter. Hij woont in Antwerpen en studeerde Nederlandse en Franse literatuur.

Biografie

Dangre ging naar school in Brasschaat, waar hij in 2005 examen deed. Tijdens zijn middelbareschoolcarrière ontwikkelde hij zijn literair talent door het schrijven van enkele gedichtjes zoals elke puber doet, aldus Dangre. Enkele van deze gedichten werden in het jaarboek van zijn school gepubliceerd en in tijdschriften zoals Het Liegend Konijn en Deus Ex Machina. Dangre maakte pastiches op de Franse symbolisten en debuteerde op 22-jarige leeftijd met de roman Vulkaanvrucht, waarvoor hij de Debuutprijs kreeg. Hij schreef deze roman tijdens zijn universitaire opleiding. Een klein deel van de roman werd als voorpublicatie uitgebracht in de verhalenbundel Print is Dead (2009), door uitgeverij Meulenhoff/Manteau.

In 2011 verscheen zijn …Lees verder op Wikipedia