Boek
Nederlands
In november 1582 trouwen Anne Hathaway en William Shakespeare. Hij is acht jaar jonger dan zij, heeft hoop op een vaste baan en wil aan het toneel. Zij komt van de boerderij van haar familie nabij Stratford, en is zwanger van William. Door met hem te trouwen beginnen ze allebei de regie over hun eigen toekomst te krijgen. Aan het leven van Anne en William geeft Imme Dros niet alleen gestalte, maa
Titel
Gisterland
Auteur
Imme Dros
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2021
263 p.
ISBN
9789028212411 (hardback)

Besprekingen

Mevrouw Shakespeare

De schrijver William Shakespeare had veel aan zijn vrouw te danken, stelt Imme Dros in haar roman Gisterland.

Er is maar weinig bekend over het leven van Shakespeare en dat heeft hem de mooie omschrijving 'het zwarte gat in de schepping' opgeleverd. Over zijn vrouw Anne Hathaway tasten we nog meer in het duister.

Wat we wel weten is dat hun huwelijk een moetje was en dat er enig leeftijdsverschil was tussen de twee (toen ze trouwden was William 18, Anne 26). Ook staat vast dat Shakespeare meestal in Londen zat terwijl Anne thuis in Stratford-upon-Avon voor de kinderen zorgde. En dan is er die geruchtmakende zin uit Shakespeares testament: hij liet zijn vrouw 'my second-best bed, with my furniture' na.

Uit deze losse flodders is het idee ontstaan dat Shakespeare niet gelukkig was met zijn echtgenote. In Shakespeare's Wife (2007) bestormt Germaine Greer dit beeld door Anne Hathaway in het zonnetje te zetten als een vrouw die niet alleen op persoonlijk vlak maar ook in professionele zin veel voor Shakespeare heeft betekend. Imme Dros' roman Gisterland, waarin Hathaway zelf het v…Lees verder

De Shakespeare van Imme Dros is nogal leeg

Misschien is het tijd romantische reputaties te relativeren, schrijft Rob Schouten. Daarin is Gisterland wel geslaagd.

Over het leven van de grote William Shakespeare weten we weinig. Wel waar hij vandaan kwam, wanneer zijn kinderen geboren werden en nog wat data, maar niet eens zeker waar hij als acteur precies speelde en in welke omstandigheden hij z'n wereldberoemde toneelstukken en gedichten schreef. Zelfs z'n auteurschap staat voor sommigen niet vast.

Een romancier die zijn leven in beeld wil brengen, kan er dus lustig op los fabuleren, niet gehinderd door al te veel feiten en dat is ook wat er in Gisterland, de jongste roman van Imme Dros (1936) gebeurt. Dat wil zeggen, ze beschrijft Shakespeare's leven vanuit het perspectief van zijn vrouw Ann Hathaway, over wie we nog veel minder weten en die je dus ook helemaal zelf mag inkleuren. Het gevaar van zoveel vrijheid is dan weer wel dat het beeld dat je van de grote man en zijn vrouw krijgt, helemaal niet overeenstemt met het beeld dat je er zelf bij hebt; heeft het voor je gevoel wel iets met de historische Shakespeare te maken?

I…Lees verder

Over Imme Dros

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Imme Dros

Emmy Theodora (Imme) Dros (Oudeschild, 26 september 1936) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur.

Leven

Dros wordt als eerste van zes kinderen geboren op Texel en groeide op dat eiland op. Ze bezocht het gymnasium in Den Helder en studeerde Nederlands in Amsterdam. Daarbij ontmoette ze haar echtgenoot Harrie Geelen met wie ze drie kinderen kreeg, onder wie Pieter Geelen (1964), de mede-oprichter van het navigatiebedrijf TomTom.

In 1971 debuteerde Dros als schrijver met Het paard Rudolf. Harrie Geelen, met wie ze in Hilversum woont, illustreerde veel van haar boeken.

Werk

In de jaren zeventig schreef Dros boeken over dieren en boeken naar aanleiding van televisieseries waaraan haar man ook meewerkte. Vanaf de jaren 80 nemen onzekere pubers een grote plaats in in haar werk. Eind jaren 80 volgen boeken voor beginnende lezers, onder andere de serie over Roosje. Veel opzi…Lees verder op Wikipedia