Boek
Nederlands

Siddhartha : een Indiase vertelling

Hermann Hesse (auteur), Liesbeth Van Nes (vertaler), Reintje Ghoos (vertaler)
Een jonge Brahmaan uit het oude India moet verschillende stadia, reikend van ascese tot wellustig genieten, doormaken voordat het streven naar macht en bezit wordt overwonnen ten gunste van harmonie en waarachtigheid.
Onderwerp
Boeddha
Titel
Siddhartha : een Indiase vertelling
Auteur
Hermann Hesse
Vertaler
Liesbeth Van Nes Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Inleider
Paulo Coelho
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Siddhartha : eine indische Dichtung
Editie
41ste voll. herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
156 p.
ISBN
9789023495802 (paperback)

Besprekingen

Hesse's figuren zijn zoekende personages die vechten tegen nihilisme en onrustig op zoek zijn naar zichzelf en de zin van het leven. In Siddhartha probeert het titelpersonage iets hogers te vinden, maar noch de studie, noch een ascetisch leven kunnen hem bevredigen. Tot die conclusie gekomen, slaat hij om in het tegengestelde en leidt hij een leven vol materialistisch genot en lichamelijke liefde. Toch wordt duidelijk dat ook dat niet de weg is die hij wil bewandelen. Het is pas aan de rivier, symbool voor het leven, dat hij tot rust komt en inziet dat het slechts door zelfintrospectie is dat iemand met zichzelf in het reine kan komen. Dat deze Nobelprijswinnaar nog steeds zo graag gelezen wordt, heeft alles te maken met de algemeen menselijke thematiek die hij op een heldere manier behandelt. Soms zijn dezeteksten wel heel moraliserend of heb je als lezer het gevoel dat je met een wijsgerig traktaat te maken hebt, maar toch primeert Hesses grote talent en psychologische inzich…Lees verder
Ontwikkelingsroman, waarin de jonge Brahmaan Siddhartha (= hij die het doel heeft bereikt) zich van de conventies van zijn milieu bevrijdt en op zoek gaat naar zijn eigen ik. Via diverse stadia zoals ascese, de leer van Boeddha, zinnelijke liefde, rijkdom, liefde voor zijn zoon ontdekt hij dat het totaal der ervaringen hem in staat stelt de innerlijke weg naar het nirvana (de verlichting) te vinden. Een lyrische, sprookjesachtig geschreven vertelling over universele waarden, die steeds nieuwe generaties lezers vindt. Een spiritueel boek dat grote populariteit genoot in de jaren zestig en zeventig in kringen van hippies en flowerpower. Met een voorwoord van geestverwant Paulo Coelho. Deze roman van de Duitse auteur en Nobelprijswinnaar voor literatuur Herman Hesse (1877-1962) verscheen oorspronkelijk in 1922.

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek