Boekstart

Baby's en peuters houden van boeken. Daarom start ook in Ranst het Boekstart-project.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen!

Wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door baby's en peuters vroeg te laten kennismaken met boeken, geef je hen een vliegende start. 

Veel en vaak voorlezen bevordert de taalontwikkeling. Samen de wereld ontdekken door in boekjes te kijken gaat hand in hand met het leren van nieuwe woordjes. Bovendien leert je kindje meer en andere woorden wanneer je voorleest, dan wanneer je gewoon praat. Voorlezen is natuurlijk niet enkel nuttig, het zorgt ook voor vele gezellige en knusse momenten.

Wat is Boekstart?

Boekstart is een programma van Iedereen Leest, in samenwerking met de gemeente, het consultatiebureau en de bibliotheek. Het wil ouders én hun kinderen al op hele jonge leeftijd laten kennismaken met boeken en de bibliotheek.

Ouders ontvangen 2 keer een boekenpakket en informatie over voorlezen. Het eerste pakket ontvang je op het consultatiebureau wanneer je kindje 6 maanden is. Het tweede pakket kan je afhalen in de bib wanneer je kindje 15 maanden is, op vertoon van een bon die je in het consultatiebureau krijgt.

 

Wat is Boekstart

 

Waarvoor kan je verder terecht in de bibliotheek?

De bib heeft een uitgebreid aanbod voor (jonge) kinderen: knisperboekjes, badboekjes, kartonboeken, prentenboeken, .... Deze boeken kunnen gratis ontleend worden om thuis uit voor te lezen. Bekijkt je kindje graag al wat boekjes in de bib zelf? De baby- en peuterboeken staan in lage bakken vlakbij onze leesput. Zo kunnen kleine kinderen zelf boeken kiezen. Kunnen ze niet wachten tot thuis? Neem gerust je tijd en zet je samen even in de leesput.

Uiteraard kan je in de bib als ouder ook terecht voor allerlei informatieve boeken over gezonde voeding, opvoeden, ... Maar natuurlijk ook voor een ontspannend boek of leuke film voor op een rustig moment.  

Bij het afhalen van je peutertas kan je jezelf of je kind gratis lid maken van de bib voor oneindig veel leesplezier.